Ltdbxvyut3611jhbn074

Daljinska detekcija i primena u vodnim resursima, poljoprivredi, monitoringu kvaliteta vazduha i ekologiji

Procenjeno je da će u sledećih nekoliko godina oko 80000 radnih mesta biti otvoreno u oblasti daljinske detekcije samo u Evropi

Ovaj kurs je nastao kao rezultat višegodišnjeg podučavanja daljinske detekcije inženjerima širom sveta (US, Španija, Južna Afrika...). Veći deo ovih online kurseva autor je radio 1 na 1. Tokom ovog perioda podučavanja, značajan materijal je pripremljen na takav način da bude razumljiv i da služi kao polazna tačka za geologe, hidrogeologe, poljoprivredne inženjere, inženjere zaštite životne sredine i ekologe u izučavanju ove oblasti.

Pohadjanjem ovog kursa biće vam obezbeđeno da se vi kao inženjer iz regiona uključite u pravu revoluciju koja je započela 1972. godine lansiranjem prvog LANDSAT satelita, nastavljena preko Terra - ASTER satelita (1999) i u novije vreme SENTINEL satelita (2014te -...).

Nema potrebe naglašavati da se time otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja u svakoj struci kako kod nas tako i u inostranstvu u razvijenim zemljama.

Sav materijal je pažljivo izabran iz prakse autora i pripremljen u logičnom redosledu koji omogućava brzo učenje čak i početnika (u stvari njima je i namenjen ovaj kurs, naravno, podrazumeva se da ste završili neki od tehničkih fakulteta). Pored materijala koji je većinom u video obliku biće preporučeni i različiti radovi, monografije i izabrane doktorske teze.

Prednost ovog kursa je da je prilagođen kako studentima fakulteta tako i inženjerima koji su zaposleni i koji žele dalje da napreduju jer sav materijal je dostupan neograničen vremenski period u svako doba dana i noći.

Naravno, posle svake lekcije možete postavljati pitanja na koja ja obično odgovaram u roku od 24 časa ili u direktnom live događaju koji je 1 puta nedeljno (za sada je termin svaki utorak u 17 časova).

Šta je potrebno za pohađanje i završetak ovog kursa:

1) Da ste završili neki od fakulteta, po mogućnosti prirodni fakultet (ekologija, hidrogeologija, arheologija, šumarstvo, poljoprivreda, građevinarstvo, biologija...)

2) Da odvojite 2 do 3 sata nedeljno za posetu ovoj stranici gde se nalazi kurs

3) Nakon jednostavne provere dobićete sertifikat o položenom ispitu. Uslov za proveru je pregled svih lekcija tj. modula


Ovo je snimak sa satelita visoke rezolucije Deimos-2

Course Curriculum


  Modul 8 - Daljinska detekcija i vodni resursi - predavanje će biti uživo
Available in days
days after you enroll
  Modul 9 - Primena daljinske detekcije u upravljanju vazdusnim resursima i monitoringu kvaliteta vazduha - predavanje će biti uživo
Available in days
days after you enroll
  Modul 11 - Svemirska arheologija - NOVO poglavlje
Available in days
days after you enroll

Your Instructor


Dragan Kaludjerovic, PhD
Dragan Kaludjerovic, PhD

Zdravo, moje ime je Dragan (osnivač Environmental Modeling Solutions), po struci sam inženjer hidrogeologije i zaštite životne sredine. Veliki sam ljubitelj obe struke i pored toga što predajem i držim obuku inženjerima širom sveta volim konstantno da učim nesto novo, trenutno sam na specijalizaciji na prestižnom The Johns Hopkins University.

Za vreme doktorskih studija, pre 10 godina, mentori su mi rekli da imam “super moći” – da pojednostavim i objasnim komplikovane inženjerske teme na razumljiv način.

Kao geolog po struci, prvi kontakt sa daljinskom detekcijom sam imao jos u fakultetskim danima 1996. godine. U to vreme, satelitski snimci sa LANDSAT satelita nisu bili besplatani i radio sam na analiziranju avionskih snimaka.

Kao početak revolucije u primeni satelitske daljinske detekcije u više naučnih oblasti može se uzeti godina 2007. kada su NASA i USGS omogućili besplatnu upotrebu slika sa satelita LANDSAT-a iz arhiva koje datiraju od 1972. godine.

Više znanja iz oblasti daljinske detekcije sam stekao na američkom The John Hopkins Univerzitetu (na fakultetu zaštite životne sredine 2017. godine – gde sam primljen na postdoktorsku specijalizaciju).

U poslednjih nekoliko godina održao sam desetine kurseva svuda po svetu (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Južna Afrika...), najčešće 1 na 1 ili 1 na više inženjera za kompanije.


Frequently Asked Questions


Kada kurs počinje i kada se završava?
Ovaj kurs počinje sada i nikada se ne završava! Imate pristup svom materijalu na neograničen vremenski period. Možete ići tempom koji vam odgovara, snimcima se može pristupiti 24/7.

Get started now!What our Clients Say About Us


Dragan is a fantastic technical resource. With his assistance, I’ve been able to greatly improve my groundwater modeling and GIS skills. I will continue to seek him out for my professional development needs. He provided great value and was a pleasure to work with!
- Bob Marley - Senior Hydrogeologist at EA Engineering, Science, and Technology, Inc., PBC

I have known Dragan for many years. I am most impressed with his dedication to hard work, and the breadth of his knowledge on environmental data acquisition and processing, software, and modelling.
- John Doherty Owner, Watermark Numerical Computing, Australia


He is always available for questions and truly goes above and beyond in his training classes. I have gained a lot of knowledge over a short period of time working with Dragan and would highly recommend his services to others.”

- Thomas Ballard, PG, CHG, Consulting Hydrogeologist, USA


I took multiple training courses with Dragan. I learned a great deal with him during each of the courses. He is an excellent teacher willing to help out in any way possible.
- Mark Sherrill, Environmental Scientist at Short Elliott Hendricson, USA

"I recently completed a course in Remote Sensing and QGIS with Dragan. He was very knowledgeable and guided me through the theory and background and also the implementation of remote sensing. He was very personable and happy to answer all my questions. I appreciate having him as a reference and would recommend him to anyone interested in this topic."
- Lea Bergwall, GIS Analyst, USA